10 tips voor betalen in het buitenland

Je wilt goed voorbereid op vakantie gaan om zo volledig te kunnen genieten van je hard verdiende vrije tijd. In geldnood komen te zitten tijdens je vakantie wil je al helemaal niet. Hier volgende de 10 belangrijkste tips voor betalen in het buitenland. Kijk ook eens op onze vergelijkingspagina voor de beste koersen om buitenlands geld te kopen.

1. Moet ik contant geld meenemen naar het buitenland?

Op steeds meer plaatsen wereldwijd kan je met je pinpas of creditcard betalen. Echter komt het nogal eens voor dat geldautomaten niet werken, leeg zijn of er helemaal niet zijn. Ook door storingen bij je eigen bank, of bij de bank in het buitenland, kan je pinpas of creditcard niet werken. Neem voor de zekerheid daarom altijd wat contant geld mee, waarmee je in de eerste 2 dagen kan betalen.

2. Kan ik geld opnemen met mijn Nederlandse betaalpas in het buitenland?

Bij de meeste buitenlandse geldautomaten (“ATM’s”) kun je gewoon geld opnemen met een Nederlandse pinpas. Geschikte automaten herken je aan het Maestro- en/of Cirrus-logo. Het Maestro-logo staat ook op je bankpas, meestal rechts onderin op de voorkant. Op sommige passen van de SNS Bank staat een V Pay-logo. Deze passen werken ook bij geldautomaten met het Maestro- en/of Cirrus-logo.

Let op: Om te kunnen betalen buiten Europa met je Nederlandse pinpas, dient je betaalpas op werelddekking te staan. De dekking staat namelijk standaard op Europa. Je kunt de dekking eenvoudig aanpassen via de website of app van je bank. Doe dit uiterlijk 24 uur voordat je je pas wilt gaan gebruiken.

3. In welke landen werkt mijn Nederlandse betaalpas?

Kijk op www.betaleninhetbuitenland.nl in welke landen je pas wordt geaccepteerd.

4. Wat moet ik doen als de betaalautomaat om een 6-cijferige pincode vraagt?

Sommige landen werken met 6-cijferige pincodes. Als een betaalautomaat zes lege vakjes geeft om je pincode in te vullen, kun je gewoon de vier cijfers van je pincode intoetsen en vervolgens op enter drukken.

 
Mastercard prepaid 728x90
5. Kan ik pinnen bij buitenlandse restaurants en winkels?

Bij veel buitenlandse winkels en restaurants kun je pinnen met je Nederlandse betaalpas. De winkels en restaurants waar dit kan, hebben vaak een sticker van Maestro of Cirrus op hun deur of raam of op het betaalapparaat geplakt.

In sommige restaurants gaat de betaling via een draagbaar pinautomaat. Steek je pas dan voor de zekerheid zelf in het apparaatje en haal hem er ook weer uit, zodat degene bij wie je de betaling doet geen kans krijgt de pas om te wisselen (fraude).

6. Kan ik contactloos betalen in het buitenland?

Heb je een pinpas die geschikt is voor contactloos betalen? Dan kun je op sommige plekken in het buitenland ook op deze wijze betalen. Punten waar dit kan, herken je aan het logo van contactloos betalen.

contactloos betalen

Het logo kan er in het buitenland iets anders uitzien. Soms zijn dan de letters van de producent, NFC, erin verwerkt.

7. Wat doe ik als ik mijn pinpas / creditcard verlies of als deze gestolen wordt?

Blokkeer zo snel mogelijk je pinpas en/of creditcard, om eventuele fraude en misbruik van je pas te voorkomen. Dit kun je doen door te bellen naar de Bankpassen Meldcentrale (+31 88 3855372). Klanten van de ABN Amro (+31 10 2411720), ING (+31 20 2288800) en Rabobank (+31 88 7226767) kunnen ook bellen naar de alarmnummers van deze banken zelf.

Tip: Zet de telefoonnummer(s) voordat je op vakantie gaat in je telefoon.

Het is verstandig om aangifte te doen van de diefstal van je pas. Ga hiervoor naar het dichtstbijzijnde lokale politiebureau.

8. Krijg ik geld terug dat dieven via mijn pinpas / creditcard gestolen hebben?

Als een dief geld van je rekening heeft weten te halen, krijg je het gestolen bedrag niet altijd terug van je reisverzekering. Dat heeft onder andere te maken met hoe voorzichtig je met je pas bent omgegaan. Als je de pas zomaar ergens hebt laten liggen, krijg je het geld vaak niet terug.
Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar als je slachtoffer bent geworden van een diefstal. Ga voor het bekijken van een goede reisverzekering direct naar ABN AMROFBTO of Centraal Beheer.

9. Wat kan ik doen om de kans op diefstal van mijn pinpas te verkleinen?

Je kunt maatregelen nemen om de kans dat je pinpas gestolen wordt zo klein mogelijk te maken. Bewaar je pinpas op een goed afgesloten plek en laat je niet afleiden tijdens transacties. Een tactiek die criminelen bijvoorbeeld bij geldautomaten gebruiken is zeggen dat je geld hebt laten vallen. Terwijl jij je bukt om het geld op te rapen, gaan zij er met je pinpas vandoor. Kijk ook uit dat criminelen niet meekijken bij het intypen van je pincode.

Bij de meeste banken kun je een maximumbedrag instellen dat dagelijks of wekelijks opgenomen mag worden. Met zo’n limiet voorkom je dat de dief die jouw pas gestolen heeft je rekening leegplundert voordat jij je pas geblokkeerd hebt.

10. Wat als ik mijn pinpas kwijt ben en geen andere betaalmethode heb?

Veel banken bieden de mogelijkheid tot ‘Emergency Cash’. Je belt dan naar de bank, die je een aantal controlevragen stelt. Daarna bespreek je een afhaalpunt in het buitenland waar je het geld kunt ophalen. Je moet je daar wel kunnen identificeren met een paspoort of ID-kaart.

Het is altijd slim een alternatief betaalmiddel, zoals contant geld, mee te nemen als je op vakantie gaat.


Tips voor betalen in het buitenland