Kosten voor het gebruik van uw pinpas of creditcard zijn afhankelijk van de bank/aanbieder, van het bedrag maar ook of de kaart wordt gebruikt om te betalen, of om geld contant op te nemen. De kosten zijn onafhankelijk van de valuta, maar wel of u binnen de Euro zone bent, of daarbuiten.

In onderstaande overzicht zijn alle banken/aanbieders gesorteerd van goedkoop (boven) naar duurst (onder):

Tip: pas het bedrag aan en zie met welke pinpas of creditcard u het goedkoopst kunt betalen in het buitenland.


Bij een geldautomaat in het buitenland kan het voorkomen dat de betreffende bank nog eens extra kosten in rekening brengt voor het gebruik van de geldautomaat, dus bovenop de kosten zoals in bovenstaande tabel vermeld. U wordt over dergelijke extra kosten tijdens de geldopname geïnformeerd.

Niet in alle landen wordt de pinpas of creditcard geaccepteerd, of werken de automaten altijd. Neem voor de zekerheid altijd een beperkt bedrag buitenlands contant geld mee.

pinpas creditcard

Ook de consumentenbond houdt zich bezig met het onderwerp ‘betalen in het buitenland’. Dit om consumenten te informeren over de vele mogelijkheden en onmogelijkheden bij betalen en geld opnemen in het buitenland met de betaalpas en met de creditcard. Ook wordt op de website van de consumentenbond een overzicht gegeven van de kosten van de verschillende bankpassen en creditcards per financiële instelling.

Het overzicht op deze pagina geeft de kosten weer voor betalen en geld opnemen in het buitenland, binnen en buiten de EU. Soms zijn de kosten afhankelijk van het bedrag dat u opneemt in het buitenland omdat banken dan een percentage in rekening brengen van het opgenomen of betaalde bedrag. Maak voor jezelf een goede inschatting welk bedrag je wilt opnemen om zo de bankkosten zo beperkt mogelijk te houden.
Meestal maakt een bankpas of creditcard onderdeel uit van een groter pakket dat je bij je bank hebt afgenomen. Houdt ook hierbij rekening mee bij het inschatten van de totale kosten. Voor meer informatie of de creditcard ne het gebruik ervan, klik hier.

Bij de samenstelling van deze lijst is de nodige zorgvuldigheid in acht genomen. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden. Aan de gegevens in deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.Mastercard prepaid 728x90