Pond spuit 2,68% omhoog na brexit-speech premier

Goed voor het pond, slecht voor aandelen. Dat is een notendop de balans van de langverwachte brexit-speech die de Britse premier Theresa May dinsdagmiddag gaf in Londen.

Het pond staat rond 17.00 uur 2,68 procent hoger ten opzichte van de dollar, de grootste stijging sinds 2008. De Britse aandelenindex FTSE100 moest 1,22 procent terug.

In haar toespraak drong May aan op een ‘schone brexit’ die een ‘global Britain’ mogelijk moet maken. Daarbij beloofde ze onder meer het Britse lagerhuis en het hogerhuis te laten stemmen over de uitkomst van de brexit-onderhandelingen met de EU.

Ze benadrukte verder goede relaties met de Europese Unie te willen onderhouden en een overeenkomst over een douane-unie te willen sluiten. Daarmee werd de Britse premier concreter over haar visie voor het Britse vertrek uit de EU dan vooraf werd verwacht.

Vooraf bestond de vrees dat May met volle vaart op een ‘harde brexit’ afkoerst. Met iedere uitlating die de Britse premier in die richting deed, was de waarde het pond verminderd. Uitgelekte delen van de speech versterkten dit weekend die beweging, waarbij het pond zelfs onder het niveau van 1,20 dollar uitkwam.

Tijdens haar toespraak stelde May inderdaad dat haar land na uittreding geen deel zal uitmaken van de Europese interne markt. Beperking van de immigratie krijgt voorrang boven vrije handel met het Europese vasteland. In plaats daarvan wil May dus een douane-akkoord.

(Bron: FD 17-01-2017)

Recente items

Plaats een Bericht