Britten jagen op duur vijfje

LONDEN – Als je een Brit deze dagen driftig over een bankbiljet ziet wrijven moet je niet gek opkijken. Het land is in een grote speurtocht verwikkeld op zoek naar vier bankbiljetten van 5 pond die mogelijk 4000 keer zoveel geld waard zijn.

Er zijn namelijk vier briefjes van 5 in circulatie gebracht die een opvallende afwijking hebben. Als je over het doorzichtige gedeelte naast de Big Ben wrijft, wordt een miniatuurportret van auteur Jane Austen zichtbaar.

De kleine kunstwerken van 5 millimeter zijn gemaakt door kunstenaar Graham Short uit Birmingham, schrijft de Daily Mail. Officieel is het illegaal om bankbiljetten te beschrijven, maar tot nu toe is er nog geen aangifte gedaan. Volgens de Bank of England is het aan politie en OM om wel of niet tot vervolging over te gaan.

De vier bankbiljetten zijn ’nonchalant’ in circulatie gebracht en een vijfde is gedoneerd aan de Jane Austen Society. Volgend jaar wordt het 200ste geboorte jaar van de schrijfster herdacht.

 

Het portret verschijnt als je over het vijfje wrijft. Foto: Facebook Tony Huggins-Haig Gallery

Het portret verschijnt als je over het vijfje wrijft. Foto: Facebook Tony Huggins-Haig Gallery

20.000 pond

Short verkocht zijn kunst eerder aan het Britse koningshuis, het Schotse parlement en bedrijven als Rolls Royce en Chanel. De verwachting is dan ook dat de bankbiljetten veel geld opleveren als ze gevonden worden. Volgens kenners is 20.000 pond per briefje zelfs een conservatieve schatting.

„Als iemand er eentje vindt hoop ik dat hij hem op eBay zet zodat hij wat extra geld heeft voor kerstmis,” aldus de kunstenaar.

Short deed meer dan twee weken over een portret. Hij werkt volgens de krant alleen tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends. Dan heeft hij namelijk de minste last van voorbijrazend verkeer dat trillingen veroorzaakt. Hij brengt zijn eigen hartslag terug tot 30 slagen per minuut en het graveren doet hij tussen twee hartslagen. Zijn rechterarm bindt hij vast aan een stoel om zo min mogelijk bewegingen te maken.

Afgelopen april maakte Short het kleinste bekende portret van de Britse koningin, ter gelegenheid van haar negentigste verjaardag. Hij graveerde haar gezicht op de 2 millimeter brede kop van een gouden speld.

 

Bron: telegraaf 6 december 2016

Recente items

Plaats een Bericht