Suriname legt handel valuta aan banden

In een poging de financiële chaos in het land enigszins onder controle te krijgen, heeft de Surinaamse regering de handel in vreemde valuta met ingang van vandaag beperkt.

Alle transacties mogen alleen nog maar in Surinaamse dollars plaatsvinden, goederen en diensten verkopen en verhuren voor euro’s of Amerikaanse dollars is verboden.

In een gisteravond uitgegeven verklaring stelt het ministerie van Financiën dat de maatregelen nodig zijn om de economie met onmiddellijke ingang te –zoals dat wordt genoemd– de-dollariseren. Veel transacties in Suriname vinden, door het gebrek aan vertrouwen in de eigen munt, plaats in euro’s of dollars. Vooral particuliere verhuurders van huizen vragen maandelijkse betaling in euro’s, maar dat is nu ook niet meer toegestaan. Ook mogen wisselkantoren geen euro’s meer verkopen.

Het ministerie hoopt dat met deze nieuwe maatregelen het vertrouwen in de eigen munt weer hersteld zal worden. „Het is in ’s lands belang dat de Surinaamse dollar als enig wettig betaalmiddel weer zijn ingang vindt”, aldus de verklaring. „De illegale handel in deviezen zal daadkrachtig worden aangepakt.”

Gevreesd wordt echter dat de aangekondigde maatregelen juist een averechts effect zullen hebben. „De commerciële banken hebben onvoldoende euro’s om aan de enorme vraag te voldoen”, denkt de eigenaar van een wisselkantoor. „Dus mensen zullen nu de zwarte markt op gaan om alsnog te wisselen. Dat drijft de koersen alleen maar omhoog en werkt verdere waardevermindering van de Surinaamse dollar in de hand.”

Bron: reformatorisch dagblad, 28-11-2016

Recente items

Plaats een Bericht